HOOFDSTUKKEN

Zoek in deze site

Verander de lettergrote in 'Klein' Verander de lettergrote in 'Middel' Verander de lettergrote in 'Groot'

Inleiding

De meeste personen met de achternaam Rijgersberg, Reijgersberg of Reygersberg die nu leven blijken nazaten te zijn van Maerten Maertensz van Reygersbergh in 1584 woonachtig op die hofstede van Reygersberge. Deze hofstede met het grondgebied vormde later het landgoed Reigersbergen, dat zich uitstrekte op het grensgebeid van ‘’den Hage’’ en de Baronie van Wassenaar. Doorgaans wordt Wassenaar vermeldt op aktes die betrekking hebben op de bewoners van Reigersbergen, maar ook Den Haag komt erop voor. Het gebied, gelegen tegenover Duindigt en achter Huis ten Bosch, draagt nog steeds de naam Reigersbergen.

De spelling van de achternaam kent vele varianten, ook van dezelfde personen wordt de achternaam soms verschillend geschreven. Bij verwijzingen hebben wij de schrijfwijze uit desbetreffende bronnen aangehouden.

Er zijn ook naamdagers waarvan verwantschap met de Wassenaarse tak niet is aangetoond. Ook hun voorouders kun je op deze site terugvinden, die chronologisch is opgebouwd: Genealogische feiten met vermelding van de bronnen, gevolgd door conclusies over de herkomst en verbanden. Complete kwartierstaten en parentelen vind je niet terug. Het speurwerk concentreerde zich op de achternaam en daarmee voornamelijk op de rechte mannelijke lijn.

We gaan eerst in op de herkomst en leggen een relatie van de achternaam met de gebieden en vervolgens bespreken we de oudste bronnen waarin de familienaam voorkomt. En naamdragers die dat willen kunnen in het onderdeel “Aan de slag met je eigen stamboom” op eenvoudige wijze hun afkomst vaststellen en de eigen stamboomgegevens verzamelen.

Veel plezier op je tocht door deze familiegeschiedenis!
Er mag vrijelijk gebruik worden gemaakt van de onderzoeksgegevens op deze site en tegen doorlinken naar andere sites bestaat eveneens geen bezwaar, mits vermelding van de bron www.rijgersberg.net

Mocht je een onjuistheid aantreffen, een onvolledigheid ontdekken of over nieuwe, relevante bronnen beschikken, laat het weten.

Zoetermeer, december 2005
Ben Rijgersberg
info@rijgersberg.net

Hoofdbronnen (niet meer verkrijgbaar):

  • “Van Reygersberghe, Ben Rijgersberg, oktober 1988
    (opvolger van het in 1985 uitgebrachte Bathazar-boek)
  • Appendix bij Van Reygersberghe, Ben Rijgersberg, januari 2000

Vormgeving site:
Tim van den Bosch

Laatst aangepast op 8 augustus 2010